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Consultation with the ‘Other’ Professional in 
Second Opinions under the Mental Health Act  
This guidance relates to England only                                                                         

Previously issued by the Mental Health Act Commission and reviewed October 2008 
 
1. Second Opinion Appointed Doctors tasked with considering the authorisation of 

treatment under Section 58 of the Mental Health Act are often faced with 
problems in identifying appropriate consultees.  The Act requires that the doctor 
must consult with two persons who are professionally concerned with the 
patient’s treatment, “and of those persons one shall be a nurse and the other 
shall be neither a nurse nor a registered medical practitioner” (s.58(4)).  A similar 
requirement of a second consultee is applicable for s.57 authorisations.     

 
Registered nurses and the non-nursing professional consultee.   
  
2. The question has often been asked whether to allow as the ‘other consultee’ a 

professional with a nursing qualification whose professional relationship with the 
patient does not involve nursing, or who is not actually employed as a nurse in 
the Trust.  We have encountered, for example, nurses employed as care co-
ordinators, or a clinical nurse specialist whose core profession remained nursing 
but whose professional relationship with the patient was as a therapist.  

 
3. Care Quality Commission (CQC) has sought advice on this issue, and has 

decided to interpret the law as preventing someone who is registered as a nurse 
from being the ‘other’ consultee, whether or not s/he is acting as a nurse or even 
practising in another profession (e.g. as a psychologist or social worker).  We 
take this view on the basis that the Act requires the person not to “be” a nurse, 
rather than specifying that the person’s professional relationship with the patient 
must not involve a nursing role.     

 
4. Our interpretation, which should ensure that the second consultee is able to 

apply a non-medical and non-nursing perspective, is being adopted as a 
precautionary measure.  There has been no legal ruling on this matter that would 
make other interpretations untenable1.  As such, we do not intend to withdraw 
any extant SOAD authorisations that involved consultation with ‘others’ who 
were qualified nurses but who were not working in a nursing capacity.   

 
 

1  For other interpretations, see, for example, Jones R (2008) Mental Health Act Manual (11th ed), page 298-
299.  This guidance has been amended in the light of Jones’ criticism (which would still reject our approach), 
to underline that it is having a current registration with the NMC that we consider to be an appropriate 



5. We do, however, ask Approved Clinicians and administrators to note this 
interpretation when making the arrangements for Second Opinions.  We have 
asked SOADs to no longer accept professionals who are registered nurses as 
the ‘other’ consultee on their Second Opinion visits. 

 
Assistant Practitioners and the non-nursing professional consultee.   
 
6. An Assistant Practitioner Programme was established in Greater Manchester in 

2001, providing a two year training programme for mature people who will 
subsequently work in a range of service areas including mental health.  The role 
of the Assistant Practitioner is described as ‘a high level generalist role designed 
to meet the needs of patients / clients (in Agenda for Change Band 4).’ 

 
7. The question has been asked whether assistant practitioners could be eligible to 

serve as a consultee (non-nurse, non medical) for the purposes of s.58 (and 
presumably s.57). The final decision as to whether a consultee is appropriately 
qualified to take on the role is for the SOAD (and of course the consultee, who 
cannot be made to undertake the role), although we have generally advised that 
persons in ‘assistant’ roles who do not hold recognised qualifications and have 
little professional autonomy should not be expected to stand as second 
consultees.  

 
8. The statutory requirement in both s.57(3) and s.58(4) in relation to the 

consultees (nurse and non-nurse) is that this must be ‘persons who have been 
professionally concerned with the patient’s medical treatment.’ 

 
9. Whilst the Metal Health Act Commission (Since April 2009 the responsibilities of 

the Mental Health Act Commission have been taken over by the Care Quality 
Commission) stated in their Fifth Biennial Report (1993) that it would be 
unnecessarily restrictive to insist that the second consultee should invariably be 
professionally qualified and included in a professional register, since the 
statement was first made there has been a significant extension of professional 
regulatory provision in health and social care, as a response to the public 
perception that such regulation protects patients. As such, we suggest that the 
basic criterion for performing the role of a second consultee should be a 
recognised professional qualification relevant to the patient’s medical treatment, 
and that wherever possible SOADs should consult with qualified persons who 
are also subject to professional regulation. 

 
10. The Assistant Practitioner is not yet included in such professional regulation.  

This means that the level and extent of professional autonomy – a crucial 
element, in the CQC view, for the provision of the consultee requirement in s.57 
and s.58 – may not be achieved. As such, we would not expect assistant 
practitioners to be used routinely as second consultees, although individual 
circumstances may justify exceptions from this general approach.   

                                                                                                                                                                                     
threshold at which a person with nursing qualifications should not serve as the non-nursing consultee for 
Second Opinions.      
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11. Professionals who may be ideally placed as second consultees for the purposes 

of s.57 or s.58 include social workers, occupational therapists; music, drama or 
art therapists; psychologists; pharmacists; psychotherapists; and 
physiotherapists.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Questions or concerns about this guidance should be addressed to: 
 
CQC Mental Health Act 
Citygate 
Gallowgate 
Newcastle upon Tyne 
NE1 4PA 
 
Tel: 03000 616161  (choose option 1 when asked)
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