The Reading Room

Description

Lack of reading room space in the British Museum led Antonio Panizzi (1797-1879), the Keeper of Printed Books, to suggest the building of a new circular room, surrounded by four bookstacks in the central courtyard. Constructed of iron, the new building was designed by Sydney Smirke (1798-18770, brother of Sir Robert, and was built between 1854 and 1857.

Full title:
The Reading Room
Published:
8 May 1857, London
Format:
Engraving
Usage terms

Public Domain in most countries other than the UK.

Held by
British Library
Shelfmark:
1899.s.2.

Full catalogue details

Related articles

Quart into a pint pot: the accommodation problems of the British Museum Library

Article by:
Phil Harris
Themes:
Antiquarianism, Transforming topography

The King’s Topographical Collection joined an ever-expanding collection at the British Museum. Phil Harris looks at the changes made to the British Museum and British Library to cope with the volume of material they contain.

Related collection items